Busturen 2001

Den Ã¥rlige udflugt havde 51 deltagere og gik i Ã¥r til egnene omkring Ølgod og Grindsted under ledelse  af turleder Freddy Boysen, Ikast.
Vi havde en lang opsamling, Herning, Holstebro, Ringkøbing og Skjern. Opsamlingen var nu ikke uden oplevelser. Den første attraktion var dog ikke tiltænkt - en beruset nøgen mand, der sov rusen ud på Holstebro Banegårds toilet.

Fra Skjern gik turen forbi Skjernå-projektet til Danmarks første Andelsmejeri i Hjedding ved Ølgod, hvor museumsinspektør Jens Sørensen gav en kort, men fyldig indføring i Andelsbevægelsen og mejeriets historie. Det lille Hjedding Mejeri blev optakten til en næsten eksplosiv udvikling og kom til at danne skole for andelsmeje-
rier over det ganske land. Vi drak formiddagskaffe i det nye læhus, som mejeriets ejer Arla Food netop havde ladet opføre på mejeriets grund.

Næste punkt på turen gjaldt besøget hos Konserveringstjenesten i Ølgod. Vi glædede os over, at denne institution ville åbne dørene for foreninger som os, så man kan få en fornemmelse af det store arbejde, der bliver gjort omkring bevaring af vore kulturskatte. To af centerets medarbejdere fortalte og viste rundt, og man kunne genkende mange af de gamle skrøbelige genstande fra museerne i Ringkøbing Amt. Der var også en del nye fund fra undervandsudgravningerne omkring St.George. Ølgodbesøget sluttede på Ølgod Museum, hvor deltagerne havde lejlighed til på egen hånd at studere de spændende udstillinger omkring hedens opdyrkning, jydepottefremstilling og ikke mindst stationsbyens fremvækst.
Middagen blev indtaget på den Kongelige priviligerede Hodde Kro fra 1838, en stor veltillavet winersnitzel. Oven på den middag var det godt med en lille gåtur op til den gamle Hodde Skole, der ligger smukt i diget ved kirken. Hodde skole er et direkte resultat af skoleloven fra 1814, selv om skolen først blev opført i 1830. Man undres over at den lille bygning, der er 6 x 8 meter, både kunne rumme hovedskolen i Hodde Sogn, et værelse hvor skolelæreren kunne bo og et værelse hvor et af sognets fat-
tiglemmer skulle bo, eller som det hedder: "At et Fruentimmer der kan holde skolen ren og varm".

Udflugtens sidste mål gjaldt museumsgården Karensminde ved Grindsted. Her fik vi på klingende bornholmsk en grundig rundvisning og fortælling om en ægte vestjysk enggård. Det bornholmske islæt bestod af museumsinspektør Holger Villumsen, og selv om han kunne fortælle om hedeopdyrkning og engvandingsanlæg som en indfødt vestjyde, så afslørede sproget dog hans østdanske oprindelse. Museumsgården Karensminde er et levende museum, der drives som et traditionelt landbrug, som det var i perioden 1920-1940. Bl. a. værner man om de gamle danske husdyrracer. Gården er en del af Grinsted Vorbasse Museum, men bag Karensminde står der også en aktiv museumsforening: Karensmindes Venner. Det var dem, der sørgede for, at vi fik kaffe med hjemmebagt kringle og lagkage i gårdens lade, så deltagerne på hjemvejen havde den rigtige fornemmelse af, at have været på besøg på landet.